Šta je to joga?

Sta je to joga ?

Šta su rekli veliki učitelji o yogi ?  

prof. dr. Predrag Nikić precednik Joga Saveza Srbije

„Različitost u dubini razumevanja joga filozofije i prakse, uticala je na pojavu raznovrsnih škola joge širom sveta. Ishod svih puteva je jedno – dostizanje stanja samadi, sadržajnog jedinstva kreiranog od treperavih samospoznaja, iskustava i stremljenja. Da bismo došli do ishoda samopostignuća (samospoznaje) danas su nam dostupni različiti načini. Pojedine škole joge preporučuju posvećenu osamu, druge posvećen život u ašramskom ambijentu, postoje i religijske škole koje tehnike joge prepoznaju kao metodu za dostizanje vrhunskih iskustava. Međutim, postoje i joga škole koje u savremenom društvu, u izazovima svakodnevice, odolevajući iluzijama i potrošačkoj filozofiji, predanim, posvećenim samousavršavanjem kreiraju sadržajnu stvarnost za sebe i dobrobit okruženja.

Često nas pitaju koji put je ispravan. Ne treba imati dileme. Svi putevi koji vode jedinstvu (samorealizaciji) su ispravni. U svakom od tih pristupa postoje neiscrpni izvori raznolikih mogućnosti, lepota različitosti i kreacija „јednog“. To je lepota samog joga sistema. Ona nije uniforma koju svi moraju da nose. Joga je put jedinstva mudrosti, lepote i slobode u pokretu, u emocijama, mišljenju i u ponašanju. Joga je naš put koji predstavlja i naše korake koji ostavljaju svoj trag u vremenu. Neka budu koraci dobrote, jer dobrota je posebno stanje harmonije mudrosti i ljubavi. Joga je maksimum koji danas možemo postići, joga je SADA.

– Učio sam da za propuste ne treba kriviti drugog. Ono što vidiš da je krivo – ISPRAVI. Ako se pitaš kada – SADA. Ako se pitaš gde – OVDE. Ako se pitaš ko – TI.

U literaturi često srećemo korišćenje pojma joge u kojem se ne pravi suštinska razlika između sistema i tehnika. Vrlo je važno razgraničiti ta dva pojma: prvi, jogu – kao sveobuhvatni sistem samousavršavanja i drugi – joga tehnike. Joga je filozofski sistem ali i metoda samousavršavanja. Joga je stil života koji proizlazi iz joge kao životne filozofije. A joga tehnike su efikasno oruđe za održavanje zdravlja, fizičkog i psihičkog.

I NAJDUŽI PUT ZAPOČINJE JEDNIM KORAKOM

Joga se organizovano praktikuje u Srbiji još od 60-tih godina 20.veka. Joga je okupljala tragaoce koji su praktikovanjem uviđali prednosti koje ona nudi. I danas su u Srbiji prisutni predstavnici različitih škola joge, različiti pristupi jogi kao i različiti načini života. Joga Savez Srbije neguje stav poštovanja različitosti.”

423156_308599015859800_628257124_n


 ” Telo postaje čvrsto i zdravo; suvišno salo nestaje, lice sija, oči sijaju i poseban šarm izbija iz cele ličnosti.

Glas postaje blag i melodičan. Bolest više ne zahvata vežbača, probava je laka (setite se kakav apetit imate nakon duge šetnje po svežem vazduhu) Čitavo telo se čisti duh se lako koncentriše. Stalno praktikovanje budi prikrivene duhovne snage, donosi sreću i mir…

Naučimo li pravilno disati nagrada za to biće čudesna… 

 Svami Šivananda

master


Vežbati yogu znači podsticati vitalnost tela, oplemenjivati svoj osećajni, duhovni i socijalni život. Pokrenite radost i ljubav u vama!

prof.dr.Predrag Nikić


Koj je put do neba? Istinoljublje.

Kako čovek može naći sreću? Ispravnim vladanjem.
Šta mora podčiniti da bi izbegao tugu? Svoje misli.
Kada je čovek voljen? Kad nema taštine.

Mahabharata


Šambala

Šambala, mitsko kraljevstvo smesteno negde izmedju mita i stvarnosti u predelima Azije, Tibeta. Sama reč na Tibetanskom jeziku znači „izvor sreće“, mesto mira i tišine. Prema legendama predstavlja čistu zemlju, legendarno kraljevstvo skriveno negde pod snegom i maglom pokrivenim vrhovima planina na Tibetu. Mit o Šambali se pominje u različitim drevnim tekstovima Kalačkara tantre i Čang-zung tekstova a provlači se i kroz Budizam. O lokaciji same Šambale postoje različita mišljanja najzastupljenije je da se nalazi u centralnoj Aziji, zapadnom Tibeti ili čak na jugu Sibira.

Prvi izvori Šambale potiču iz Tibeta iz tekstova Kalčkara tantre gde je zapisano da mistična Šambala ima dva značenja spoljno i unutrašnje značenje. Spoljna lokacija se po tom tekstu tačno zna i određeni pojedinci pročišćene karme znaju gde je. Tekstovi kažu da čovek samo pomoću milosti Božije može videti i ući u Šambalu. Unutrašnje značenje ukazuje da je Šambala uzvišeno stanje, pročišćenih produhovljenih ljudi koji se prenose sa Učitelja na učenika usmeno.

Neki autori Šambalu smatraju svetim tajnim centrom Božanskih čuvara i instruktora na zemlji koji su preuzeli ulogu da pomignu napretku čovečanstva (Veliko belo bratstvo).

Svako putovanje pa i putovanje u Šambalu predstavlja simboličko unutrašnje putovanje u naše neotkrivene i neosvetljenje dubine povezivanje sa našim Božanskim izvorom. Svako ljudsko biće nosi duboko u sebi čežnju, želju za čistim užvišenim mislima, istinom, radosću, srećom i željom za duhovnim ispunjenjem i mirom, željom za sveopštom ljubavlju. Željom da se prevaziđu sopstvena ograničenja sopstvene slabosti i da se uđe u polje više svesti gde se nalazi Šambala. Skrivena u dalekim i nepristupačnim predelima Tibeta u planinama večitih snegova vekovima je privlačila duhovne tragaoce, naučnike koji su tražili Šambalu. I uvek u tim predelima pronalazili su Šambalu u sopstevnom ogledalu u tišini i netaknutom miru. I zašto su baš tu neki tragaoci pronalazili unutrašnje odgovore? Možda zbog svoje spremnosti da dobiju odgovore tj. da osveste uzvišene delove sebe. A možda su tu zaista živele i danas žive mnogo naprednije civilizacije od nas, bića koja su ostavila energetski trag, zapis za sobom koje tu pronalazimo. Kada tragaoci podignu nivo svoje svesnosti u sebi, ta svetlost ljubavi koja otvara vrata u našim srcima tj. vrata same Šambale. Kada shvatimo da smo samo čista iskra i energija ljubavi i da je to jedina svrha i cilj naših života koliko god nam se činilo malo i beznačajno možda otvaramo vrata Šambale. Da li duboko u sebi čitav život čežnemo za tim predelima. Neki ga traze spolja a možda je čitav mit ustvari skriven duboko u našoj podsvesti u našim srcima večitoj iskonskoj želji svakog čoveka da volimo i budemo voljeni.

Za Joga Savez Srbije priredila: Aleksandra Mitić

Beograd, oktobar 2010

DSC_0320

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>